č. 2, leden 2025
Téma měsíce: Dekubity II
Obsah čísla:
- Vzkaz od odborníka prof. PhDr. Andrea Pokorná, Ph.D.
- Téma měsíce – Proleženina (dekubitus) II
- 12. Kulatý stůl k otázkám dekubitů
- Role výživy v prevenci a léčbě ran
- Jak naše péče může ublížit: Dekubity způsobené zdravotnickými pomůckami
- Nové edukační materiály ZAHOJÍME
- Den sestry specialistky pro léčbu rány v univerzitní nemocnici
- Zahojíme, z.s. vnímám jako důležitého prostředníka mezi zdravotníky a pacienty
- Stojí za zhlédnutí – podcast Stop dekubitům a podcast o zdravotnickém právu
Správná výživa je jedním z klíčových faktorů v terapii, ale i prevenci ran. Co kdyby se tak vhodná strava stala pomyslnou třešničkou na dortu a vaší výhodou v boji s ránou?
Hojení ran je energeticky náročný proces, i proto je dostatečný energetický příjem základem vhodné výživy. Podvýživa (malnutrice) může hojení rány zpomalit a někdy i zastavit, přitom se jedná o ovlivnitelný faktor. Podvýživa obecně prodlužuje dobu léčby a zvyšuje riziko dalších onemocnění. Zároveň i obezita, jako stav spojený s nadměrným hromaděním tukové tkáně v organismu, je rizikem pro vznik a následně špatné hojení ran. Optimální energetický příjem je spojen se stabilní tělesnou hmotností, ta je udržována v normě (můžeme využít hodnocení dle Body Mass Indexu, vždy dle věku pacienta). Energetická potřeba je odhadována na cca 30–40 kcal/kg tělesné hmotnosti, přičemž vždy závisí na věku, zdravotním stavu nebo fyzické aktivitě. V případě snížené chuti k jídlu je vhodné jíst menší porce častěji a zaměřit se i na potraviny s vyšším obsahem energie.
Významný je také pitný režim. Dostatek tekutin má vliv i na prokrvení tkání, transport kyslíku a živin. Denní příjem tekutin by měl být okolo 30 ml/kg tělesné hmotnosti, přičemž minimální množství je okolo 1,5 l/den. Nejvhodnějším nápojem je voda, méně vhodné jsou minerální vody (zejména pro celodenní konzumaci), nevhodné jsou slazené nápoje, které např. u osob s diabetem přispívají k dekompenzaci, která dále zhoršuje proces hojení. Nevhodná je také konzumace alkoholu.
Z makronutrientů cílíme hlavně na dostatečný příjem bílkovin. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem tkání a pomáhají tak se zacelením rány a procesem hojení. Nedostatečný příjem bílkovin navíc vede k využívání vlastních zásob (zejména svaloviny), zhoršení imunity a výraznému prodloužení doby obnovy tkáně. Příjem bílkovin by měl dosahovat cca 1,2–2 g/kg tělesné hmotnosti. Vhodnými zdroji jsou libové maso, ryby, vejce, polotučné mléčné výrobky, luštěniny.
I ostatní makroživiny (sacharidy a tuky) jsou velmi důležité. V příjmu sacharidů preferujeme komplexní sacharidy, jejich zdrojem jsou hlavně obiloviny a luštěniny, zároveň regulujeme příjem jednoduchých cukrů (cukr, sladkosti apod.), ty mohou zejména u osob s diabetem významně zhoršovat hojení rány. Tuky jsou dobrým zdrojem energie a pomáhají vstřebávat důležité vitamíny (A, D, E, K). Vhodnými zdroji tuků jsou rostlinné oleje (např. řepkový a olivový).
Mikronutrienty přijímáme v malém množství, i přesto je jejich úloha nepostradatelná. Na procesu hojení ran se podílí vitamíny i další mikroživiny, např. vitamin C, E, D, zinek, selen a další. Pro zajištění příjmu mikronutrientů by měl být jídelníček co nejpestřejší, vhodné je zařazovat dostatek zeleniny a ovoce (asi 600 g denně) různých barev, luštěniny a ryby alespoň 2x týdně a více se zaměřovat na konzumaci méně průmyslově zpracovaných potravin. V případě jednotvárného jídelníčku nebo výraznější vybíravosti v jídle může být vhodné mikronutienty přijímat ve formě doplňků stravy.
Jednotlivé rizikové faktory a jejich závažnost souvisí také s věkem, zdravotním stavem jedince, životním stylem, ale i samotnými ránami (jejich počtem, velikostí, závažností…). Zeptejte se svého lékaře či jiného zdravotníka na to nejdůležitější z výživy, nebo o radu požádejte nutričního terapeuta.
Zdroje:
- Ghaly, P., Iliopoulos, J., & Ahmad, M. (2021). The role of nutrition in wound healing: an overview. British Journal of Nursing, 30(5), S38-S42. https://doi.org/10.12968/bjon.2021.30.5.S38
- Grada, A., & Phillips, T. J. (2022). Nutrition and cutaneous wound healing. Clinics in Dermatology, 40(2), 103-113. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2021.10.002
- Shields, B. (2021). Diet in Wound Care: Can Nutrition Impact Healing? Cutis, 108(6), 325-328. https://doi.org/10.12788/cutis.040
- Seth, I., Lim, B., Cevik, J., Gracias, D., Chua, M., Kenney, P. S., Rozen, W. M., & Cuomo, R. (2024). Impact of nutrition on skin wound healing and aesthetic outcomes: A comprehensive narrative review. JPRAS Open, 39, 291-302. https://doi.org/10.1016/j.jpra.2024.01.006
- Doporučení nutričních terapeutů následujících zařízení: Hampshire Hospitals NHS Trust; Hampshire Hospitals NHS Trust; Milton Keynes University Hospital NHS Foundation Trust.
Autor: Mgr. Ing. Simona Novotná, Ph.D.
Zdravotně sociální fakulta Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví
Recenze: PhDr. Adéla Holubová, Ph.D., MBA