Zahojíme spolupracuje

Zahojíme není samo

Zahojíme není ve své snaze posilovat povědomí a šířit informace o problematice hojení u široké veřejnosti samo. Ještě dříve, než v roce 2020 vznikl projekt Zahojíme, který později vedl ke vzniku pacientské organizace, věnovaly se problematice hojení i jiné organizace se svými projekty. Projekty, které měly a mají za cíl oslovovat pacienty a pečující, kteří se potýkají s nehojícími se ranami anebo jsou v riziku jejich vzniku. Je nám velkou ctí s těmito organizacemi a projekty spojit síly a spolupracovat, protože jen společně dokážeme oslovit ty, kteří naší pomoc potřebují a jen společně dosáhneme lepších výsledků v prevenci nehojících se ran. Na této stránce naleznete informace o institucích a aktivitách, se kterými jsme spojili síly.

Spolupracující projekty a organizace

Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (NCO NZO)

Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (NCO NZO) je státní příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví ČR. Organizace je samostatným právním subjektem. Základním posláním a účelem zřízení organizace je podpora a rozvoj vzdělávání zejména zdravotnického zaměření prováděním koncepčních, analytických, metodických, organizačních a koordinačních, posuzovacích, expertních činností včetně managementu pedagogických činností, dále plynulé zvyšování způsobilosti a etické úrovně pracovníků ve zdravotnictví.

NCO NZO rovněž realizuje rekvalifikační a vzdělávací akce pro veřejnost. Dále poskytuje odborné konzultace, poskytuje a zprostředkovává informační služby a zapojuje se do národních i mezinárodních projektů v ošetřovatelství.

 

Informace o portálu Dekubity

Mimo výše uvedené NCO NZO rovněž spravuje portál Dekubity.eu. Jedná se o oficiální portál, pod záštitou MZČR, ČSLR a ČAS. Cílem portálu je zvýšit informovanost široké veřejnosti o problematice managementu dekubitů, péči o kůži, prevenci i léčbě dekubitů včetně výběru vhodných krycích materiálů a výživy. Portál je platformou pro poskytování nejnovějších a ověřených poznatků pro možnost zajištění bezpečné a kvalitní péče. Portál je určen pro odborníky v akutní i dlouhodobé lůžkové a ambulantní péči či neformální pečovatele v přirozeném sociálním (domácím) prostředí.

Popálky o. p. s.

Organizace Popálky o. p. s. vznikla v roce 2013 ze Sdružení na pomoc popáleným dětem, které pod záštitou Kliniky popálenin a plastické chirurgie FN Brno působilo v ČR od roku 1994. Na rozdíl od tohoto sdružení se Popálky věnují nejen dětem, ale i popáleným dospělým a jejich rodinným příslušníkům. Popálky o. p. s. mají dva základní pilíře činnosti:

Pomoc popáleným

  • odborné sociální poradenství
  • podpora u lůžka pacienta
  • materiální podpora
  • sdílení zkušeností
  • hájení zájmů popálených a jejich rodin

Prevence a osvěta

  • preventivní programy
  • komunikace s médii

PORADENSTVÍ pro popálené a jejich blízké

Popálky provází pacienty s popálením cestou bolesti, bezmoci, beznaděje a strachu. Mají s tím osobní zkušenost. Prošli si jí sami. Proto to dělají.
Posláním služby je podpora a pomoc lidem všech věkových kategorií zraněným po úraze popálením, rovněž jejich blízkým, k co nejrychlejšímu návratu k běžnému životu s přijetím následků zranění a s co nejmenším sociálním vyloučením.

Pomáhají:

  • zodpovědět otázky spojené s úrazem
  • řešit poúrazovou situaci
  • zprostředkovat setkání s někým, kdo úraz prožil
  • zmírnit finanční nebo administrativní zátěž spojenou s následky úrazu
  • zorientovat se v péči o jizvy atd.

Tyto aktivity jsou součástí registrované sociální služby odborného sociálního poradenství.

 

Proč spolupracují Popálky s organizací Zahojíme?

Spolupráce pacientské organizace Popálky, která se specializuje na pomoc popáleným pacientům, a organizace Zahojíme, která se věnuje podpoře pacientů s chronickými ranami, má zásadní význam pro celkovou péči o pacienty s poškozenou kůží – největším lidským orgánem. Společným cílem těchto organizací je nejen zajistit komplexní péči o pacienty s těmito závažnými problémy, ale také zvýšit povědomí odborné lékařské veřejnosti o významu spolupráce s pacientskými organizacemi. Tím, že společně informujeme lékaře a zdravotnický personál, zdůrazňujeme, že péče o pacienta nekončí zahojením rány, ale pokračuje dál. Taková spolupráce umožňuje efektivnější sdílení znalostí a zkušeností, čímž přispívá k lepšímu a rychlejšímu uzdravení pacientů, zlepšení jejich kvality života a k prevenci komplikací spojených s hojením ran.

Každou nehojící se ránu lze řešit. Mluvme o nich společně!